Zdroje a kvalita nakupovaných potravin a způsob přípravy jídel ve školní jídelně

Zdroje a kvalita nakupovaných potravin a způsob přípravy jídel ve školní jídelně
• Potraviny nakupujeme nejméně 2 x týdně ve velkoobchodu Makro a u regionálních dodavatelů
• Sladké svačinky se pečou ve školní kuchyni nebo nám je dováží místní pekárna Sarnia
• Dodávání masa zajišťuje místní dodavatel

Kvalita potravin:
• Čerstvá zelenina i ovoce (MŠ denně porci, pro ZŠ zařazujeme saláty, kusové ovoce)
• Maso kupujeme pouze chlazené a to hovězí (falešná svíčková), vepřové (kýta, pečeně), drůbeží (kuřecí a krůtí)
• Ryby nutričně hodnotné (losos, sumeček, okoun, hejk, halibut aj.)
• Dále příležitostně zařazujeme i jiná masa (pštrosí, králičí…)
• Těstoviny kupujeme pouze vaječné semolinové
• Jogurty a jiné mléčné výrobky kupujeme kvalitní a pokud možno české výroby
• Sledujeme moderní trendy v přílohách (kuskus, bulgur, pohanka, quinoa atd.)
• Při přípravě houskových knedlíků přidáváme i celozrnné mouky (zmenšení podílu bílé mouky)
• Vejce nakupujeme pouze z chovů na podestýlce

Složení jídelníčku:
Jídelníček sestavujeme dle doporučení MŠMT podle tzv. spotřebního koše, který nám udává podíly jednotlivých surovin za měsíc.

Spotřební koš sleduje tyto ukazatele: 
• Maso
• Ryby
• Brambory
• Mléko
• Mléčné výrobky
• Luštěniny
• Cukry
• Tuky
• Zelenina
• Ovoce
Pravidla spotřebního koše nám dále uvádějí i četnost zařazovaných potravin (např. knedlíky max. 2 x za měsíc, sladká jídla max. 2 x za měsíc, brambory 2 x týdně atd.).

Příprava potravin:
Naše kuchyně má moderní vybavení, díky kterému můžeme jídla připravovat zdravěji, bez zbytečného množství tuku a nezdravých technologií (smažení).
• Polotovary používáme naprosto výjimečně
• Pokud je v jídelníčku např. obalovaná ryba, pečeme ji v konvektomatu (bez smažení na tuku)
• Zeleninové přílohy připravujeme v páře
• Luštěniny podáváme nejen samotné, ale zařazujeme je i ve formě polévek, pomazánek a přídavků do masových karbanátků atd. (na naší škole jedí děti luštěniny poměrně rády, takže není s jejich zařazováním do jídelníčku problém).
• Jako nápoje podáváme ovocné čaje, džusy a mléko, přičemž je vždy k dispozici i voda s citrónem

O školní jídelně

V naší škole je vedoucí školní jídelny paní Petra Vargová Adámková

telefon:  607 079 714

email: jidelna@husinecrez.cz

Odhlašování stravy

Odhlašování stravy - stravu na následující den/dny v případě nepřítomnosti žáka v MŠ či ZŠ (nemoc, uvolnění z docházky apod.) je možné odhlásit do 14:00 hod předcházejícího dne (v den výdeje stravy již není možné oběd odhlásit) následovně :

telefonicky nebo sms na čísle školní jídelny: 607 079 714

e-mailem na adrese: jidelna@husinecrez.cz

na www.jidelna.cz, přihlašovací údaje do systému jídelna jsou novým žákům předány při nástupu do školy/školky.


V době nemoci nemá dítě na poskytování stravování nárok (zákon 561/2004). Neodhlášená strava propadá bez náhrady a navíc je nutno uhradit i režijní náklady.První den nemoci žáka/dítěte (pokud se neodhlásí) se považuje za pobyt ve škole/školce a strava může být poskytnuta do jídlonosičů v době od 11:15 do 11:30 hodin. K tomuto účelu slouží vchod do kuchyně (ne přes školu), kde je zvonek na paní kuchařky. Přesnídávku a svačinu pro dítě MŠ si rodiče v souladu s platnými hygienickými předpisy v den nepřítomnosti dítěte v MŠ vyzvednout nemohou.