Zdroje a kvalita nakupovaných potravin a způsob přípravy jídel ve školní jídelně

Zdroje a kvalita nakupovaných potravin a způsob přípravy jídel ve školní jídelně
• Potraviny nakupujeme nejméně 2 x týdně ve velkoobchodu Makro a u regionálních dodavatelů
• Sladké svačinky se pečou ve školní kuchyni nebo nám je dováží místní pekárna Sarnia
• Dodávání masa zajišťuje místní dodavatel

Kvalita potravin:
• Čerstvá zelenina i ovoce (MŠ denně porci, pro ZŠ zařazujeme saláty, kusové ovoce)
• Maso kupujeme pouze chlazené a to hovězí (falešná svíčková), vepřové (kýta, pečeně), drůbeží (kuřecí a krůtí)
• Ryby nutričně hodnotné (losos, sumeček, okoun, hejk, halibut aj.)
• Dále příležitostně zařazujeme i jiná masa (pštrosí, králičí…)
• Těstoviny kupujeme pouze vaječné semolinové
• Jogurty a jiné mléčné výrobky kupujeme kvalitní a pokud možno české výroby
• Sledujeme moderní trendy v přílohách (kuskus, bulgur, pohanka, quinoa atd.)
• Při přípravě houskových knedlíků přidáváme i celozrnné mouky (zmenšení podílu bílé mouky)
• Vejce nakupujeme pouze z chovů na podestýlce

Složení jídelníčku:
Jídelníček sestavujeme dle doporučení MŠMT podle tzv. spotřebního koše, který nám udává podíly jednotlivých surovin za měsíc.

Spotřební koš sleduje tyto ukazatele: 
• Maso
• Ryby
• Brambory
• Mléko
• Mléčné výrobky
• Luštěniny
• Cukry
• Tuky
• Zelenina
• Ovoce
Pravidla spotřebního koše nám dále uvádějí i četnost zařazovaných potravin (např. knedlíky max. 2 x za měsíc, sladká jídla max. 2 x za měsíc, brambory 2 x týdně atd.).

Příprava potravin:
Naše kuchyně má moderní vybavení, díky kterému můžeme jídla připravovat zdravěji, bez zbytečného množství tuku a nezdravých technologií (smažení).
• Polotovary používáme naprosto výjimečně
• Pokud je v jídelníčku např. obalovaná ryba, pečeme ji v konvektomatu (bez smažení na tuku)
• Zeleninové přílohy připravujeme v páře
• Luštěniny podáváme nejen samotné, ale zařazujeme je i ve formě polévek, pomazánek a přídavků do masových karbanátků atd. (na naší škole jedí děti luštěniny poměrně rády, takže není s jejich zařazováním do jídelníčku problém).
• Jako nápoje podáváme ovocné čaje, džusy a mléko, přičemž je vždy k dispozici i voda s citrónem